Svalbardseminaret 2025

The annual seminar series Svalbardseminaret starts on Tuesday 14 January and runs twice a week until 28 January. Note that all lectures are only given in Norwegian.

Svalbardseminaret 2025 vil foregå i Møysalen på UNIS i perioden 14. – 28. januar. Seminarkvelder er tirsdager og torsdager.

Det årlige Svalbardseminaret arrangeres av UNIS i samarbeid med Norsk Polarinstitutt og Sysselmesteren på Svalbard, og tilbyr foredrag innen Svalbard-relevante tema. Seminaret har vært arrangert årlig siden 1996.

Alle foredrag foregår på norsk. Foredragsstart er kl. 19:00 og kl. 20:00, unntatt åpningskvelden hvor det kun er ett foredrag. Det er satt av 45 minutter til hvert foredrag. Kaffe, te og kake serveres i pausen. Arrangementet er gratis.

Det er plass til max. 140 personer i Møysalen. Ved flere besøkende vil vi sette opp streaming i kantina.

Program

Tirsdag 14.januar

På strendene ved Kapp Mitra ble det funnet en død reinsdyrbukk fanget i rester av fiskegarn (trolig dødd høsten 2018). Den må ha lidt en pineful død som skyldes plastforurensning fra fiskeriaktivitet i området.

Kl 19:00 Miljøutfordringer i Arktis

Med Geir Wing Gabrielsen, 
seniorforsker ved Norsk Polarinstitutt

Om foredraget

I over 40 år har Geir Wing Gabrielsen forsket på naturen på Svalbard. I løpet av denne tida har han vært vitne til store naturendringer. Havis og breer har smeltet, økosystemet er kraftig endret, plastforurensningen øker og høye nivåer av noen miljøgifter setter alvorlige fotavtrykk i naturen.  

Gabrielsen har spesielt studert effektene som disse endringer har på sjøfugler og pattedyr på Svalbard, og vil fortelle om utviklingen han har sett gjennom sine tiår i Arktis.

Torsdag 16. januar

kl. 19:00 Svalbard som geopolitisk midtpunkt

Andreas Østhagen, seniorforsker, 
Fridtjof Nansens Institutt

Om foredraget

Nordområdene og Arktis er i økende grad arena for både militær aktivitet og stormaktsrivalisering. Midt i denne utviklingen står Svalbard. Forholdet til Russland, andre lands forskningsnærvær, og uenighet om rettigheter til havs definerer de geopolitiske utfordringene knyttet til Svalbard. Samtidig ser vi både misforståelser og overdrivelser når det kommer til Svalbard og faren for konflikt.

kl. 20:00  Rydd i tide – Erfaringer fra søppeltokt på 80 grader nord

Audun Narvestad, Prosjektleder, SALT
Snorre Sklet, Programleder, SALT
Trude Hohle, Feltleder

Om foredraget

I 2023 og i 2024 ble det gjennomført to omfattende ryddeaksjoner der over 48 tonn med avfall ble fjernet fra strendene nord på Svalbard. Aksjonene var en del av det profesjonelle ryddeprogrammet av marint søppel «Rydd i tide». Foredraget gir en innsikt i gjennomføringen av lengre ryddeaksjoner i isolerte arktiske områder, mengdene søppel på strendene nord på Spitsbergen og Moffen, påvirkningen på dyreliv og kilder til marint søppel på Svalbard. Dette er en unik mulighet til å forstå de miljømessige utfordringene Arktis står overfor – og lære hvordan du kan være med på å gjøre en forskjell.

Tirsdag 21. januar

kl. 19:00 Flyfotografering på Svalbard – et grunnlag for ferdsel og miljøforvaltning

Harald Faste Aas, topograf ved Norsk Polarinstitutt

Om foredraget

For første gang på 14 år ble store deler av Svalbard fotografert fra luften sommeren 2024. Det meste av Spitsbergen nord for Isfjorden ble fotografert, men også storparten av Nordenskiöld Land. Arbeidet ble koordinert av Norsk Polarinstitutt, og utført av Field Geospatial AS.

Flyfotograferingen skal danne grunnlag for oppdaterte kartdata, og er viktig for overvåking av vegetasjon, erosjon, slitasje fra turisme, plastforsøpling og kulturminner.

-Kongsbreen, Colletthøgda og Kronebreen

kl. 20:00 Hva skjer med isbreene på Svalbard?

Geir Moholdt, isbreforsker ved Norsk Polarinstitutt

Om foredraget

Svalbards isbreer smelter i et urovekkende høyt tempo. Det viser satellittbilder og modellberegninger. Sommeren 2024 ble det dokumentert smelterekord på Austfonna, i kjølvannet av nok et år med nye varmerekorder på Svalbard. Austfonna regnes som den tredje største innlandsisen i verden, bare isen på Grønland og i Antarktis er større.

De andre mindre isbreene går det ikke særlig bedre med. Nesten fem meter is smeltet bort av fronten til Kongsvegen sist sommer.

Økt havtemperatur og lufttemperatur bidrar til at breene på Svalbard smelter.

Torsdag 23. januar

Weather balloon in dark season
AGF-350/850 fieldwork in February. Photo: Marius Jonassen/UNIS.

kl. 19:00 Vær, klima og naturfarer på Svalbard

Marius Jonassen - UNIS

Om foredraget

Svalbard opplever noen av de raskeste klimaendringene i verden, samtidig som været er svært omskiftelig og utfordrende å forutsi. I dette foredraget får du muligheten til å lære mer om hvorfor og hvordan klimaet og været på Svalbard varierer, og hvordan disse variasjonene er knyttet til naturfarer som snøskred og jordskred. Du vil også få innblikk i hvordan forskere jobber med å beskytte Longyearbyen mot slike farer gjennom datainnsamling, og du inviteres til å bidra ved å samle inn og dele dine egne værdata.

Investigating winter advance of the Tunabreen surge following the return of daylight and good sea ice conditions for travel. Photo: Andy Hodson/UNIS
Investigating winter advance of the Tunabreen surge following the return of daylight and good sea ice conditions for travel. Photo: Andy Hodson/UNIS

kl. 20:00 Sikkerhet på tur i et naturmiljø i endring

Fred Skancke Hansen - UNIS

Om foredraget

Ferdsel i det høy-arktiske naturmiljøet har alltid vært krevende. Pågående klimaendringer påvirker alle deler av naturmiljøet på Svalbard og kan gjøre ferdsel ytterligere krevende og uforutsigbar. Hva skal vi være spesielt oppmerksomme på og hvordan skal vi forholde oss til dette?

Tirsdag 28. januar

kl. 19:00 Fra Spitsbergen til Svalbard

Thor Bjørn Arlov, historiker

Om foredraget

Ved «Traktat angående Spitsbergen» av 9. februar 1920 anerkjente seiersmaktene fra Første verdenskrig Norges overhøyhet over øygruppen. Fem år senere, den 14. august 1925, ble traktaten satt i kraft og Norge overtok suvereniteten over det som nå ble kalt ‘Svalbard’. Hvorfor drøyde det så lenge med å gjøre Svalbard norsk, og hva innebar egentlig den nye rettslige statusen for Norge, andre stater og øygruppen selv?

kl. 20:00 Store Norske – samfunnsbyggeren

Per Kyrre Reymert, pensjonert arkeolog

Om foredraget

Store Norske ble stiftet for kulldrift, men samtidig bygget selskapet opp Longyearbyen. Hvordan ble Longyearbyen til?

Partners

Outreach Press releases Research